Influeixen més els valors que els programes electorals?

“Programa, programa, programa.” Julio Anguita.

Els partits d’esquerra o progressistes solen pensar que la clau per tenir èxit electoral es donar a conèixer el seu programa electoral. Si el programa electoral busca nobles i justes conquestes socials com la igualtat, la solidaritat, la justícia social… com no es pot guanyar? Si el que guia a tots i cadascun dels punts escrits en el programa electoral, el referent que il•lumina totes les propostes reunides en el document, es una cerca d’un món millor, com no es pot guanyar?

A més, partint de la idea -o perjudici- que tothom vota segons el propi interes, si el programa electoral va destinat a persones assalariades que no tenen ni grans fortunes en diversos contes bancaris ni inversions en diverses empreses, com aquests votants no dipositaran la seva confiança en un programa electoral pensat, configurat i dissenyat al mil·límetre per millorar la seves vides?

Per tant, convençuts que la bona voluntat i el bon criteri han estat els paràmetres sobre el que s’ha basat el programa electoral, l’única barrera que separa un mal resultat d’un bon resultat es el coneixement o desconeixement del mateix.

Però ens trobem amb un problema: quants votants es llegeixen el programa electoral del partit al qual votaran? I encara mes important: quants votants llegeixen i comparen varis programes electorals?

M’he estalviat buscar el que diuen les enquestes sobre aquest punt, doncs el sentit comú ens indica que tret de periodistes, experts, politòlegs i aficionats a la política, pocs votants ho fan (ho fem).

Per tant, la importància de disposar d’un programa electoral es indiscutible per qui aspira a governar. Però per guanyar electoralment ja es una altre qüestió.

Si descartem el programa electoral -tot i que una part d’aquest influeix clarament en el missatge que s’envia a la societat-, l’altre font inspiradora del vot podria ser els “headlines” o titulars del programa electoral: les promeses electorals. Son propostes escollides dintre del programa electoral que son populars, inspiradores de l’obra de govern i que pretenen ser mostres exemplars del que es el programa electoral en si. Però en aquest punt, convindrem que les promeses tenen aquestes alçades una manca de credibilitat força gran. Aixi doncs, la seva influencia en el vot es relativa. Ajuda a configurar la imatge del candidat o partit polític, però es prou influent?

Al final doncs, en quin altre aspecte ens guiem per votar a un o altre projecte polític? Son els valors que transmeten les diferents opcions polítiques les que poden determinar el vot. La percepció general del candidat i el partit (actitud + aptitud) configura major o menor simpatia. La confiança i la credibilitat del projecte polític son importants i necessàries però no suficients. Valors com la capacitat d’assumir la responsabilitat de governar; la viabilitat d’implantar un projecte polític concret; el desenvolupament del programa polític en un clima d’ordre; el pragmatisme per poder discernir la realitat (món competitiu i globalitzat) enfront dels desitjos (canviar aquest món); son valors que juguen fort a la hora de la decisió del vot.

Poden semblar, a primera vista, que son valors o aspectes no prou “poderosos” com incitadors del vot. Però pensem que fa que una persona es posicioni d’esquerres o de dretes? Son els valors enfront de la vida -en la vida familiar, en el treball, dins del seu barri, en la societat, etc.- els que ho determinen. No son accions puntuals, com les que estan en els programes electorals. No serà segons si s’esta d’acord amb una pressió fiscal per sota o per sobre del 35% per les rentes superiors el que el farà decidir ser d’una manera o de l’altre. No. Son els valors mes filosòfics, ètics i abstractes el que l’ajuden a posicionar-se.

Potser així s’entén que electors que per la seva condició socioeconòmica fossin potencials votants de l’esquerra acabin votant posicions conservadores.

Presentació “Framing, enquadrant el concepte. Breu aproximació” CAT

Presentació “Framing, encuadrando el concepto. Breve aproximación” ESP

Anuncis

3 pensaments sobre “Influeixen més els valors que els programes electorals?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s