El centre polític, Eldorado?

Tal com veiem en aquest titular del diari, hi ha una creença molt extesa sobre el suposat centre polític, una posició indispensable per poder governar, doncs sembla que tal com es deia del mite d’Eldorado, hi han milers i milers de vots dipositats en aquella posició. I per tant, es necessiten sumar aquests vots als progressistes o als conservadors per tenir una majoria suficient.

Però que vol dir el centre polític? En realitat, és un concepte abstracte que serveix en la ciència estadística, però que no reflecteix un posicionament concret i definit.

El centre és una posició on es posen qui té valors compartits progressistes i conservadors. Per exemple, hi ha una persona que entén l’educació pública és indispensable i sintonitza perfectament amb les posicions progressistes en aquest aspecte. Però amb la qüestió de la immigració, creu que els progressistes són massa “bonistes” i que, tot i entendre a qui marxa del seu país en cerca d’un millor futur, pensa que es necessita certa rigidesa, ordre i unes lleis estrictes per evitar problemes de delinqüència, precarietat laboral, etc.

Aquesta persona comparteix valors amb partits progressistes i d’altres amb partits conservadors. Si s’ha d’identificar amb algun dels dos, li serà difícil triar, doncs no se sent conservador però no s’identifica amb tota la política progressista. Per tant, i conseqüentment, s’establira en el centre, o centre-esquerra o centre-dreta. Això no vol dir, però, que aquesta posició tingui uns valors propis, singulars i distintius. Sinó que tria valors progressistes o conservadors -possiblement moderats dintre de l’ampli ventall de cada posició-.

En conclusió, per a una formació política deixar valors progressistes per adquirir valors conservadors com a camí per arribar al centre-esquerra, pot acabar suposant la pèrdua dels valors identificatius del progressisme, situant-lo en una zona de baixa credibilitat, fàcil crítica del contrari i una pèrdua de vots.

Anuncis

Un pensament sobre “El centre polític, Eldorado?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s