Valors que són conservadors o progressistes?

El mot conservador i progressista defineix a dos grups de valors que conformem el criteri per l’acció política. Per tant, hi haurà valors que són propis a cada opció. I quins són aquests? Per què n’hi haurà valors que en si mateix no han de ser propis d’un o altre.

Per exemple, les tradicions. Podem considerar subjectivament que n’hi ha que són bones i d’altres dolentes. Si es considera una tradició bona, tant és que siguis progressista o conservador, s’acceptarà com a pròpia sense cap inconvenient. Però, en canvi, sembla que el valor tradicional es concebi com a conservador. I això té profundes implicacions. El temor humà universal al canvi i a noves maneres (más vale malo conocido que bueno por conocer) ho posa més fàcil a conservadors, que apareixen com a garants d’una transició mes tranquil·la que no pas canvis sobtats i caòtics.

Altre cas és el concepte família. Els conservadors han fet de la família un valor propi. Però en realitat, si ho detallem, el valor és la família entesa com a unitat composta d’una manera particular. Però la família és un valor universal, que pot acceptar el progressisme sense cap problema, doncs és una unitat bàsica de convivència de la societat. Per què no defensar-la? Podem trobar tipus variats de composició de família, però ho segueixen sent una família.

En cedir aquests valors sense entrar al detall, el progressisme s’enfronta a un problema de comunicació. La línia senzilla –defensa de la família– és la fàcil de comunicar. És lineal, s’entén ràpidament. En canvi, el progressisme ha d’explicar quin tipus de família defensa, dificultant una línea argumental més complexa i subjecta a discussió.

En resum, els progressistes han d’analitzar amb cautela com expressen els valors que defensen, evitant maniqueismes i desentenent-se de valors universals que aprofiten els conservadors per aconseguir una comunicació més efectiva i eficaç.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s